Свържете се с нас! 

1618 София, ул. Пирин 28
тел./факс 02 / 955 76 83
тел./факс 02 / 955 62 21
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Всичко за капацитета на консумативите

В миналото(а и при някои производители в момента) капацитетът на даден консуматив се представяше за брой страници при 5% запълване. Поради причината, че няма утвърдена единна тестова страница, за провеждането на този тест различните производители изпробват капацитета с различни тестови страници. Така реално се губи точността на данните при съпоставка. Друг проблем е, че няма точно установени правила за това кога е даден консуматив е свършил – при първоначалното изписване на съобщение от типа „Toner low" (Тонерът е намалял), когато започне да пуска бели ивици или чак когато почне да печата бели страници. Също така позволено ли е разтръскването на консуматива – също така колко пъти и при какви обстоятелства.

Това още повече увеличава съмненията в капацитета и ни кара да се замислим още повече.

Затова през 2004 година международната организация за стандартизация въвежда стандарт, по който да се извършват всички тестове на черно-бели лазерни принтери – ISO/IEC 19752. Той урежда всички проблеми, споменати по-горе, и така гарантира, че капацитети на всички консумативи, тествани по стандарта, са получени при едни и същи критерии. Стандартът налага използването на най-малко 3 различни машини и най-малко 3 различни консуматива, купени от пазарната мрежа, а не предоставени от производителя, да се използват за теста, определящ капацитета. През 2006 година са приети и стандарти за мастиленоструйните принтери и за цветните лазерни принтери – съотвено ISO/IEC 24711 и ISO/IEC 19798.

Така вече сме сигурни, че цифрите отговорят – но колко точно са 5% запълване на страница? За целта създадохме редица от документи с различен процент на запълване.

5% запълване на страницата 7.5% запълване на страницата 10% запълване на страницата 12% запълване на страницата
5% запълване
на страницата
7.5% запълване
на страницата 
10% запълване
на страницата 
12% запълване
на страницата 
Свали файла
като PDF
Свали файла
като PDF
Свали файла
като PDF
 

Свали файла
като PDF

Можете да увеличите изображенията, като кликнете върху тях, а също и да изтеглите самите документи в PDF формат, използвайки линка „Свали", но за да може да ги отворите ще ви е необходим PDF четец, например Acrobat Reader.

Всички документи са с шрифт Times New Roman и размер 12 - настройките по подразбиране на Microsoft Office Word. Заглавията са със същият шрифт, но размер 18 и удебелен.

Виждате, че реално 5% са половин страница – затова, ако печатате предимно изцяло запълнени страници (10-12%), се пригответе консумативът ви да отпечата само половината на страниците, посочени като капацитета му. Това е важна информация, която рядко бива обяснявана на потребителите, за да може те да живеят в заблудата, че консуматива им издържа два пъти повече и съответно печатат два пъти по-евтино.